A już mi się wydawało, że o jajach wiem dosłownie wszystko, aż tu nagle takie dziwy...kontynuując temat jajeczny - ostatnio z medialnego, jajecznego szumu gdzieś wyłoniło się info, że spożycie jajek spada w Polsce i to podobno
"Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.in. witaminy i kwasy tłuszczowe
omega 3 - opracowali wrocławscy naukowcy. Uzyskali z nich preparaty,
które po przetestowaniu, będzie można wykorzystać jako suplementy diety
np. w leczeniu nadciśnienia.
"W jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia. Jest ono
tak doskonałym produktem, że po odpowiedniej obróbce technologicznej
można z niego otrzymać substancje niezbędne w prewencji chorób
cywilizacyjnych" - powiedział PAP koordynujący prace naukowców prof.
Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu." Cały artykuł:
http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,394745,naukowcy-z-wroclawia-udoskonalili-kurze-jajo.html
Trzymajcie się ciepło i sucho w lany poniedziałek i nie dajcie się wkręcić w prima aprilis :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz