Papryczka bez tajemnic:
- Spożycie papryczek podnosi po posiłkową termogenezę. Jak skutecznie możesz wykorzystać to zjawisko? Podczas badania ochotnikom podawano do śniadania zestaw zawierający kapsaicynę w połączeniu ze średniołańcuchowymi triglicerydami, te zaś obecne są głównie w oleju kokosowym (połączenie znane od dawna w kuchni wschodu). Powodowało to wyraźny wzrost uczucia sytości wśród badanych, oraz podniesienie termogenezy spowodowanej posiłkiem o ponad 50%.
- Badania sugerują zdolność kapsaicyny do powodowania śmierci komórek nowotworowych, jednak na dzień dzisiejszy obiecujące efekty uzyskuje się jedynie w laboratorium, wpływ na komórki nowotworowe w ciele żywego człowieka nie jest dokładnie poznany.
- W badaniach na chorych z umiarkowaną i ciężką łuszczycą obserwowano poprawę po miejscowym stosowaniu kapsaicyny, u ponad połowy chorych wystąpiły również efekty uboczne w postaci zaczerwienienia, świądu i pieczenia skóry, środek ten wydaje się być jednak obiecujący w terapii
- ekstrakty z papryczek stosowane są w naciągnięciach mięśni, wykorzystując ich własności wygrzewające
- kapsaicyna nie jest rozpuszczalna w wodzie, popijanie chili jest więc nieskuteczne, a dodatkowo może roznosić tę substancję, powodując jednocześnie spotęgowanie uczucia pieczenia, w razie potrzeby należy popijać ją np. tłustym mlekiem, gdyż dobrze rozpuszcza się w lipidach
Ciekawostki:
- w dużych ilościach kapsaicyna jest trująca, a przedawkowanie w skrajnych przypadkach (np. astma) może skończyć się nawet śmiercią, nie należy się jej jednak obawiać gdyż spożycie jej z samymi papryczkami jest naprawdę niewielkie, toteż zatrucia są rzadko spotykane, w postaci czystej jest groźna i niedostępna w sprzedaży
- jest wykorzystywana jako broń chemiczna w formie tzw. gazu pieprzowego służącego do rozpędzania tłumu i samoobrony
- na etykietach spotykana jest jako E160c - w formie ekstraktu z papryki
- do określania ostrości papryczek służy tzw. skala Scoville'a, czysta kapsaicyna ma w niej wartość 16 milionów(!!!), a najostrzejsza papryczka wpisana do księgi rekordów Guinessa nie osiągnęła w niej nawet 1 miliona.
Źródła:
1.Mori, A. et al.
Capsaicin, a Component of Red Peppers, Inhibits the Growth of
Androgen-Independent, p53 Mutant Prostate Cancer Cells. Cancer Res. 66,
3222–3229 (2006).
2.Chile Pepper Heat Scoville
Scale - Home Cooking. at http://homecooking.about.com/library/weekly/blhotchiles.htm
3.Bernstein, J. E.,
Parish, L. C., Rapaport, M., Rosenbaum, M. M. & Roenigk, H. H., Jr. Effects
of topically applied capsaicin on moderate and severe psoriasis vulgaris. J.
Am. Acad. Dermatol. 15, 504–507 (1986).
4.How spicy foods can
kill cancers. BBC (2007). at http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6244715.stm
5.http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9923296
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz