Szacuje się, że na świecie istnieje ponad 40.000 odmian ryżu wyhodowanych z tylko jednej rośliny!!! Konia z rzędem temu, kto potrafi wymienić z pamięci ich choć 20. Przygotowując się do napisania tego posta udało mi się przyjrzeć z bliska kilkudziesięciu z nich, ale najbardziej zaintrygowała mnie jedna - ryż czarny, zwany także zakazanym lub fioletowym. Czy wam też ryż kojarzy się głownie z czymś białym?
Pochodzenie przydomka "zakazany" zawdzięcza on temu, że w starożytnych Chinach mógł być spożywany jedynie przez cesarza, samo to może już świadczyć o jego wyjątkowości. Drugie z określeń to wynik zawartości antocyjanów, przeciwutleniaczy, które odpowiedzialne są za charakterystyczną barwę uwidaczniającą się podczas gotowania.
W Chinach wytwarza się z niego tradycyjne ciasta, makarony, puddingi. Natrafić można także na chleb powstały z czarnego ryżu.
Pod względem czysto żywieniowym jego wartości odżywcze są dość zbliżone do pozostałych rodzajów ryży, ale ma on przewagę pod kilkoma względami, które żeby za bardzo nie rozwlekać przedstawię w szybkim podsumowaniu:
ZALETY:
- wysoka zawartość antocyjanów
- niższa kaloryczność od ryżu brązowego i pozostałych
- ciekawe urozmaicenie diety - ciekawy posmak
- zawiera 18 aminokwasów
- źródło żelaza i cynku, witamin z grupy B
- kilkukrotnie niższa zawartość sodu w porównaniu z brązowym (w obu przypadkach są to dość niewielkie ilości)
WADY:
- wysoka cena - 6-10 zł za 400-500g opakowanie
- dostępność - w Polsce dostępne jedynie w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie
- długość gotowania
Brązowy, Dziki, Pełnoziarnisty tak ale czarny> *,*
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciała abyś stała się częścią ideii, którą właśnie tworzymy :) Tematyka oscyluje w tematy Ci bliskie - ćwiczenia, dieta ale także zaburzenia odżywiania. Widzę, że jesteś biegła w tym temacie także przyda się każda opinia. Zapraszam -> http://dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com/
nie znalam, nie jadlam, pierwszy raz slysze o czyms takim :)
OdpowiedzUsuń