zdjęcie:medigo.pl
PRObiotyk…a więc KTO?
PRObiotyki, czyli specjalne szczepy bakterii stanowiące pewną
część naszej naturalnej mikroflory jelita grubego. Ich nieocenioną rolę dla
naszego zdrowia ukazują liczne badania. Ich mechanizmy działania są
skomplikowane, jednakże dla nas istotne są korzyści, jakie pozyskujemy w
związku z ich występowaniem w naszym organizmie:
·
Łagodzą objawy nietolerancji laktozy-
wiele osób cierpi na tę dolegliwość. Towarzyszą jej m.in. uporczywe wzdęcia. A
wszystko dlatego, że chorzy nie wytwarzają specjalnego enzymu (laktazy), który
pomaga strawić obecny w białku krowim cukier (laktoza). I to jej obecność
odpowiada za dokuczliwe objawy.
·
Zapobiegają biegunkom po kuracji
antybiotykowej- Stosowanie antybiotyków
powoduje znaczne zachwianie równowagi dobrej mikroflory. Probiotyki zapobiegają
jej wyniszczeniu, znacznie zmniejszając ryzyko występowania biegunek. Dlatego
zalecane jest ich stosowanie podczas kuracji.
·
Zmniejszają ryzyko wirusowych zakażeń przewodu
pokarmowego- badania u niemowląt z rotawirusem pokazują, że przypadłość ta
dotknęła 7% badanych zażywających probiotyki, natomiast aż 31% badanych nie
otrzymujących
probiotyków. Punkt dla
probiotyków ;)
·
Stanowią komponent systemu immunologicznego-
liczne prace potwierdzają, sprzyjające
gospodarzowi działanie wybranych szczepów probiotyków. Zapobiegają one
kolonizacji i aktywacji takich niechcianych mikrobów jak Salmonella czy te z rodzaju
Clostridium, które odpowiadają za wiele częstych zakażeń, nie tylko układu
pokarmowego.
·
Prowadzone są liczne badania nad skutecznością
szczepów probiotycznych w walce z Helicobacter pylori- głównym winowajca
wrzodów żołądka. Obiecujące są także wyniki eksperymentów sprawdzających ich
skuteczność w leczeniu stanów zapalnych jelit.
·
Choć nie ma wystarczających dowodów na zależność
między probiotykami a występowaniem raka okrężnicy, uważa się, że specyfika ich
działania (zapobieganie zaparciom, udział w usuwaniu związków kancerogennych)
przyczynia się do prewencji tego schorzenia.
PREbiotyki…a
więc CO?
Nasza dobroczynna mikroflora, jak każdy żywy
organizm, potrzebuje pożywienia, by móc efektywnie wspomagać swojego
gospodarza. Dla probiotyków stanowią je PREbiotyki. Są to niestrawione części
węglowodanów, najczęściej pochodne fruktozy (cukier występujący np. w owocach).
O tym, czy dana substancja jest prebiotykiem, decyduje kilka czynników jak
choćby zdolność probiotycznych bakterii do ich rozkładania w górnym odcinku
jelita grubego.
Korzystny wpływ prebiotyków prezentuje się w:
·
łagodzeniu zaparć poprzez stymulację
wzrostu rodzimej mikroflory.
·
leczeniu encefalopatii wątrobowej- choroby
mającej negatywny wpływ na układ nerwowy powstałej wskutek schorzeń wątroby
Jak widać, powodów, by dbać o niezwykłe
towarzystwo, jakie mamy zaszczyt gościć w naszych jelitach, jest całe mnóstwo.
Kierując się starym, dobrym powiedzeniem: ‘lepiej zapobiegać niż leczyć’, może
warto wprowadzić do swojego menu kefirki i jogurty naturalne? ;)
R.W
Bibliografia:
1.
Probiotics as
modulators of the gut flora. L. J. Fooks
and G. R. Gibson. British Journal of Nutrition (2002), 88, Suppl. 1, S39–S49
2.
Probiotics in the defence and metabolic balance of the
organism. Probiotics: beneficial factors of the defence system. Jean Michel Antoine. The 3rd International Immunonutrition Workshop was
held at Platja D’Aro, Girona, Spain on 21–24 October 2009. Proceedings
of the Nutrition Society (2010), 69, 429–433.
3.
Nutritional advantages of probiotics and prebiotics. P. Marteau and M. C. Boutron-Ruault. British Journal of Nutrition (2002), 87, Suppl. 2, S153–S157
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz