piątek, 21 grudnia 2012

"Węglowodany, w tym cukry" - o co chodzi?

 

 Ręka do góry, kto choć raz zastanowił się nad tym o co tak naprawdę w tym chodzi? Większość z nas uczono przecież w szkole, że węglowodany to to samo co cukry (lub sacharydy). Otóż pod pojęciem "cukry" nasi producenci rozumieją: wszystkie cukry proste (glukoza, fruktoza) i dwucukry (sacharoza, laktoza) obecne wdanym produkcie. Dla naszego zdrowia, a już szczególnie dla cukrzyków lepsze są jednak węglowodany złożone.W związku z tym - im mniejsza wartość po słowach "w tym cukry", tym lepiej dla nas. Czasem zdarza się, że na opakowaniu wyodrębnia się też skrobię lub tzw. cukry dodane (wszystkie, które nie występowały naturalnie w pożywieniu i zostały dodane podczas obróbki żywności).
Jak widać łatwo się w tym wszystkim pogubić, warto jednak czytać etykiety ze zrozumieniem.

4 komentarze:

  1. Dlaczego cukry złożone są niby lepsze dla naszego zdrowia? Przeciez one i tak zostaną rozłożone na proste, a czasami potrzebujemy szybko dostarczyć energię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To oczywiście myśl uproszczona, więcej piszę o tym w tym poście: http://www.dietetykaonline.com/2013/02/ig-dla-zielonych.html
      Oczywiście proste węglowodany nie w każdej sytuacji są złe :)

      Powodów dlaczego często traktowane są jako "złe" jest kilka przykłądowo:
      -powodują znaczny wzrost poziomu insuliny, która jest hormonem spichrzania przyjęty pokarm trafia więc w efekcie w znacznej części do magazynów (w formie tkanki tłuszczowej, a to już może mieć wpływ na zdrowie bezpośredni)
      -ponadto insulina hamuje np. lipazę hormonozależną tak więc nasze zapasy tkanki nie są spalane(nie zachodzi lipoliza) = podwójna szkoda
      -organizmy niektórych osób np. cukrzyków, ludzi starszych nie radzą sobie tak dobrze z węglowodanami prostymi, gdyż mają upośledzone wydzielanie lub działanie insuliny, ograniczenie węglowodanów prostych pozwala lepiej radzić sobie z cukrami
      -węglowodanom o niższym indeksie glikemicznym(zwykle są nimi te złożone) towarzyszy najczęściej błonnik, zmniejsza to ich przyswajanie dla organizmu, co w przypadku gdy większość europejczyków ma problemy z nadmiarem pożywienia jest zjawiskiem korzystnym

      Oczywiście wciąż warto pamiętać, że w sytuacjach nagłego zapotrzegowania np. po treningu najlepsze będzie szybkie źródło cukrów odbudowujące nasze zapasy.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witam
    ale na etykiecie jest błonnik pokarmowy , który tez jest węglowodanem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi zapewne o to:
      węglowodany - cukry trawione przez układ pokarmowy
      błonnik - cukry nie trawione

      Usuń