niedziela, 1 września 2013

Nasi sprzymierzeńcy w świadomym odżywianiu, czyli o probiotykach i prebiotykach słów kilka.

 Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, o co tyle szumu w reklamach jogurtów i innych cudownych specyfików ostatnimi czasy? Czym jest PRObiotyk, a czym PREbiotyk? I czy właściwie warto wiedzieć coś więcej na ich temat?

zdjęcie:medigo.pl
PRObiotyk…a więc KTO?

PRObiotyki, czyli specjalne szczepy bakterii stanowiące pewną część naszej naturalnej mikroflory jelita grubego. Ich nieocenioną rolę dla naszego zdrowia ukazują liczne badania. Ich mechanizmy działania są skomplikowane, jednakże dla nas istotne są korzyści, jakie pozyskujemy w związku z ich występowaniem w naszym organizmie:

·         Łagodzą objawy nietolerancji laktozy- wiele osób cierpi na tę dolegliwość. Towarzyszą jej m.in. uporczywe wzdęcia. A wszystko dlatego, że chorzy nie wytwarzają specjalnego enzymu (laktazy), który pomaga strawić obecny w białku krowim cukier (laktoza). I to jej obecność odpowiada za dokuczliwe objawy.

·         Zapobiegają biegunkom po kuracji antybiotykowej-  Stosowanie antybiotyków powoduje znaczne zachwianie równowagi dobrej mikroflory. Probiotyki zapobiegają jej wyniszczeniu, znacznie zmniejszając ryzyko występowania biegunek. Dlatego zalecane jest ich stosowanie podczas kuracji.

·         Zmniejszają ryzyko wirusowych zakażeń przewodu pokarmowego- badania u niemowląt z rotawirusem pokazują, że przypadłość ta dotknęła 7% badanych zażywających probiotyki, natomiast aż 31% badanych nie otrzymujących
probiotyków. Punkt dla probiotyków ;)

·      Stanowią komponent systemu immunologicznego- liczne prace potwierdzają,  sprzyjające gospodarzowi działanie wybranych szczepów probiotyków. Zapobiegają one kolonizacji i aktywacji takich niechcianych mikrobów jak Salmonella czy te z rodzaju Clostridium, które odpowiadają za wiele częstych zakażeń, nie tylko układu pokarmowego.

·      Prowadzone są liczne badania nad skutecznością szczepów probiotycznych w walce z Helicobacter pylori- głównym winowajca wrzodów żołądka. Obiecujące są także wyniki eksperymentów sprawdzających ich skuteczność w leczeniu stanów zapalnych jelit.

·      Choć nie ma wystarczających dowodów na zależność między probiotykami a występowaniem raka okrężnicy, uważa się, że specyfika ich działania (zapobieganie zaparciom, udział w usuwaniu związków kancerogennych) przyczynia się do prewencji tego schorzenia.

PREbiotyki…a więc CO?

Nasza dobroczynna mikroflora, jak każdy żywy organizm, potrzebuje pożywienia, by móc efektywnie wspomagać swojego gospodarza. Dla probiotyków stanowią je PREbiotyki. Są to niestrawione części węglowodanów, najczęściej pochodne fruktozy (cukier występujący np. w owocach). O tym, czy dana substancja jest prebiotykiem, decyduje kilka czynników jak choćby zdolność probiotycznych bakterii do ich rozkładania w górnym odcinku jelita grubego.
Korzystny wpływ prebiotyków prezentuje się w:
·         łagodzeniu zaparć poprzez stymulację wzrostu rodzimej mikroflory. 
·         leczeniu encefalopatii wątrobowej- choroby mającej negatywny wpływ na układ nerwowy powstałej wskutek schorzeń wątroby

Jak widać, powodów, by dbać o niezwykłe towarzystwo, jakie mamy zaszczyt gościć w naszych jelitach, jest całe mnóstwo. Kierując się starym, dobrym powiedzeniem: ‘lepiej zapobiegać niż leczyć’, może warto wprowadzić do swojego menu kefirki i jogurty naturalne? ;)

R.W

Bibliografia:
1.        Probiotics as modulators of the gut flora. L. J. Fooks and G. R. Gibson.  British Journal of Nutrition (2002), 88, Suppl. 1, S39–S49
2.        Probiotics in the defence and metabolic balance of the organism. Probiotics: beneficial factors of the defence system. Jean Michel Antoine. The 3rd International Immunonutrition Workshop was held at Platja D’Aro, Girona, Spain on 21–24 October 2009. Proceedings of the Nutrition Society (2010), 69, 429–433.

3.        Nutritional advantages of probiotics and prebiotics. P. Marteau and M. C. Boutron-Ruault. British Journal of Nutrition (2002), 87, Suppl. 2, S153–S157

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz